Tabăra de Vară - Detalii despre program

     1. IMPREUNA PENTRU NATURA

* s-a lansat in 2004 si se desfasoara sub Înaltul Patronaj al Ministerului Mediului


* este dedicat tuturor celor care iubesc natura, sunt constienti de importanta ei si sunt dispusi sa depuna un efort sustinut pentru introducerea si respectarea normelor europene de protectie a mediului si de conservare a biodiversitatii.


* acopera aproape întreaga suprafata a tarii, adresându-se elevilor din toate judetele.


* se bucura de sustinerea partenerilor: TELEVIZIUNEA ROMANA, CARPATCEMENT HOLDING, REGIA NATIONALA A PADURILOR, MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE NATURALA "GRIGORE ANTIPA",  ROMSTAL, ATLASSIB, ALKA, NORIEL, GRADINA ZOOLOGICA BUCURESTI


si a partenerilor:


Parcul National Gran Paradiso - Italia


Parcul National Berchtesgaden - Germania


Rezervatia Padurea Domneasca - Moldova


Parcul National Duno -Ipoly - Ungaria


 


Obiectivele proiectului:


1. schimbarea atitudinii populatiei fata de mediu


2. constientizarea de catre populatie a importantei respectarii normelor de protectia mediului si promovarea programului Natura 2000


3. educarea copiilor în spiritul protectiei mediului


4. strângerea unui mare numar de deseuri din parcurile naturale si nationale


5. înfiintarea cluburilor scolare „Împreuna pentru Natura” si contribuirea la crearea unui sistem de comunicare între elevii din diverse zone ale tarii, în scopul unor activitati comune legate de protectia mediului, arii protejate si implicare civica.


6. realizarea revistei lunare a cluburilor „Ecolandia” ce se adreseaza membrilor cluburilor „Împreuna pentru Natura” si care are ca scop informarea periodica a acestora, completarea cunostintelor despre natura si protectia mediului dobândite în scoli. Ea va descrie activitatile desfasurate în cadrul cluburilor. Multe articole vor fi scrise chiar de copii.


7. editarea unui manual scolar de ecologie(clasele 5 -8)


8. evenimente, workshop-uri, comunicari, expozitii cu scopul de a populariza normele europene de protectie a mediului, în special valorile promulgate prin programul european Natura 2000.


             În fiecare an are loc Concursul International de Ecologie „Împreuna pentru natura”, concurs care se desfasoara în mai multe etape, în principalele ecoregiuni ale tarii si reuseste, în fiecare vacanta de vara, sa motiveze sute de profesori si mii de elevi. Datorita concursului s-au realizat relatii de colaborare între tineri, s-au înfiintat pâna în prezent aproximativ 160 de cluburi ecologice în scolile de pe teritoriul tarii, s-au creat retele de comunicare si colaborare între cluburi si autoritati, institutii specializate, companii a caror politica se axeaza pe dezvoltare durabila, personalitati si presa. Copiii care fac parte din cluburile ecologice participa periodic la toate actiunile organizate de ECOSOPHIA: întâlniri, seminarii, excursii, tabere chiar si la schimburi de experienta cu alti copii din zone diferite ale tarii si chiar din strainatate. În acest moment, Ecosophia a initiat un program care are ca scop înfratirea cluburilor „Împreuna pentru Natura” cu organizatii similare de copii, din aria sau din jurul principalelor parcuri naturale din Europa. Si în acest an, în fiecare scoala participanta se va înfiinta un club ecologic condus de echipa care a participat la concurs. 
Vrei să fii „Împreună pentru Natură”?

Nimic mai simplu!

     Vino cu noi, în fiecare vară, în parcurile naturale şi naţionale din România, ca să dai o mână de ajutor administratorilor parcurilor.

Plus de asta vei vedea cele mai frumoase locuri din ţară, vom da un exemplu despre cum trebuie să ne comportăm în natură, vom strânge deşeurile aruncate pe te miri unde şi, cel mai important, vei putea să dai mâna cu spiriduşii pădurii şi cu zâna fluturilor, a florilor şi a pădurilor.

     Credeţi că spunem poveşti? Ei bine, nu! Zânele, spiriduşii, ielele, ştimele au locuit întotdeauna în pădurile, apele, munţii şi văile noastre, doar că ochii ni s-au înceţoşat şi auzul ne-a slăbit de când ne-am îndepărtat de natură şi din cauza asta, nu mai le putem vedea şi auzi. Dacă ne deschidem sufletele, ochii şi urechile vor reînvăţa să vadă şi să audă ce e important. Voi, copii, veţi reuşi sigur să le vedeţi, iar cu ajutorul vostru şi cei mari vor reîncepe să vadă. Dacă reuşim împreună să-i facem pe cei de lângă noi să vadă cât de frumoasă e natura, oamenii se vor reîndrăgosti de ea şi dragostea vindecă!

     Cum facem asta? Simplu! Dacă ai între 8 şi 14 ani, vorbeşte cu prietenii tăi şi faceţi o echipă de 11 copii. Pe urmă, rugaţi un profesor să vă ajute şi înscrieţi-vă la concurs.

     Atenţie mare, trebuie să aveţi un nume al echipei, o mascotă, o culoare preferată, un ideal pentru care luptaţi şi un slogan.

     Concursul are 7 etape regionale, o etapă naţională şi o etapă internaţională!   

     Câştigătorii etapei naţionale vor pleca într-o excursie într-un parc naţional din Europa. Acest lucru este posibil datorită colaborării dintre Serviciul Arii Protejate din cadrul RNP-Romsilva, cei care administrează 22 din cele 28 de parcuri din România.

      Foarte important: toate astea sunt posibile datorită faptului că avem parteneri de nădăjde! Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, prin administraţiile celor 22 de parcuri pe care le are în grijă, sunt gazdele noastre. Împreună cu ei stabilim programul de acţiune în fiecare an, alegem locurile pe care le vom curăţa, selectăm informaţiile şi le adaptăm pentru, voi, copiii.

      Carpatcement- Heidelberg Cement Group a avut încredere în noi şi ne-a sprijint de la început. Politica lor se bazează pe dezvoltare durabilă, iar protecţia mediului este o prioritate. Pentru că cel mai important capital este „cunoaşterea” , educaţia ecologică prin copii, reprezintă unul dintre obiectivele companiei.

      Cum se desfăşoară o etapă? Suntem siguri că sunteţi curioşi! Iată: Toate echipele se adună într-un parc natural. Gazdele noastre – administratorii parcului – ne prezintă locul în care ne aflăm. Noi suntem foarte atenţi, pentru că multe dintre lucrurile care ni se spun acum, le vom regăsi în ghicitorile din proba de traseu.  

      Concursul are trei probe mari şi late: proba de ecologizare, proba artistică şi proba de traseu. La proba de ecologizare ne vom străduii să strângem cât mai multe gunoaie în 30 de minute. Este felul nostru de a da un exemplu celor mari care aruncă gunoaie în natură, făcând atât de mult rău. Poate veţi spune că 30 de minute sunt puţine… E adevărat, dar veţi fi miraţi câte gunoaie se strâng într-un timp atât de scurt. Am strâns chiar şi 1 tonă, anul trecut în Retezat.

      Strângerea gunoaielor din parcuri nu este singurul nostru obiectiv. Scopul nostru principal este să învăţăm cât mai multe despre ariile protejate şi ajunşi acasă, să-i învăţăm aceste lucruri şi pe părinţii noştri. Aceasta este misiunea pe care zâna pădurii ne-a rugat să o îndeplinim ca, în final, să-l învingem pe căpcăunul născut din gândurile şi faptele rele ale oamenilor.

 

 

 


 
 


 


 


Comunicate de presă

Articole

Bizonii au fost la Bucureşti!

Vine nationala

Echipa TVR e aproape completa!


LINKURI UTILE

Carousel Component Example - JavaScript Load
  Website realizat de www.csdesign.ro © 2010
Copyright 2010 © Ecosophia. Toate drepturile rezervate.