Tabăra de Vară - Detalii despre program

Comunicate de Presă

Etapa nationala - 2008 - Intre delta si mare

Intre delta si mare

Etapa naţională a concursului Împreună pentru Natură – 2008, a avut loc la Sulina, în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării! Toate cele 7 echipe, câştigătoare ale etapelor regionale ale concursului, s-au adunat, pentru 4 zile, la Sulina şi s-au întrecut în cel mai complex şi interesant concurs de educaţie ecologică şi civică din România.

Miza a fost şi ea pe măsură: câştigătorii vor pleca într-o excursie premiu de o săptămână în Parcul Naţional Gran Paradiso.

Parcul Naţional Gran Paradiso este situat în Italia, în Valea Aosta şi Piemont. El este întemeiat în anul 1922 fiind primul parc naţional din Italia. O coincidenţă fericită, pentru că anul acesta, câştigătorii competiţiei, sunt Echipa MUGURAŞII, din comuna Baru, judeţul Hunedoara, reprezentanţii Parcului Naţional Retezat, primul parc naţional înfiinţat în România.

Şi acum, dacă tot v-am dezvăluit cine sunt câştigătorii, hai să vă povestim cum a fost.

Ne-am întâlnit toţi la Tulcea şi am pornit cu vaporul spre Sulina. Drumul în sine a fost o aventură, pentru că mulţi dintre copii, nu văzuseră niciodată Dunărea. Învăţaţi cu pădurile şi munţii înalţi, pentru că majoritatea provin din zone montane,copiii au făcut cunoştinţă cu unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din ţară şi din lume, format în mii de ani de Dunăre, în drumul ei spre Marea Neagră: Delta Dunării!

După o plimbare de patru ore pe braţul Sulina, am ajuns, în sfârşit, la Youth Hostel, tabăra de copii unde am hotărât să punem corturile. La doar 20 de minute de mers, se afla cea mai frumoasă plajă din ţară, aşa că ne-am amplasat tabăra cât de repede am putut, ca să nu pierdem nici un minut din cele pe care le-am fi putut petrece la malul mării.

Asta a fost prima zi. A doua a fost şi mai interesantă: am făcut cunoştinţă cu Florin Papadatu şi cu centrul de vizitare ARBDD de la Sulina. A durat ceva până ce toţi cei 100 de oameni au intrat în micul apartament amenajat ca centru de vizitare. Păcat că nu e mai mare, pentru că e deosebit de interesant. Ca să ne convingem că e adevărat tot ce ni s-a spus, ne-am îmbarcat în şalupe, sperând că vom avea şansă să zărim măcar câteva dintre vedetele Deltei, pelicanii!

N-a fost să fie, în ciuda promisiunilor iniţiale ale ghizilor noştri! Ar fi trebuit să intrăm mult mai adânc în inima Deltei, acolo unde se află cele mai importante colonii de pelicani din Europa.

Seara, am aprins luminile pe terenul de fotbal din tabără şi fiecare echipă şi-a susţinut în faţa juriului programul artistic.

A doua zi s-a ţinut ultima probă, cea de traseu - traseul pregătit de spiriduşi în pădure a fost unul cu totul neaşteptat. Copii nu au mai răspuns la întrebări despre parcurile naţionale şi naturale din ţară, aşa cum au fost obişnuiţi la etapele regionale, ci au fost supuşi unor probe ”de foc”. Probele vor fi dezvăluite în cadrul emisiunii Împreună pentru Natură difuzată de TVR1, sâmbătă, 06 septembrie, ora 10:00.

Mai târziu, în cadrul premierii a fost dezvăluit clasamentul:

Locul I – echipa Muguraşii, câştigători ai etapei care a avut loc în Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina

Locul II – echipa Jeica, câştigători ai etapei care a avut loc în Parcul Naţional Munţii Măcinului

Locul III – echipa Dianthus, câştigători ai etapei care a avut loc în Parcul Natural Bucegi

Locul IV – echipa Bujorul de pădure, câştigători ai etapei care a avut loc în Pădurea Pustnicu - Bucureşti

Locul V – echipa Bison Land, câştigători ai etapei care a avut loc în Parcul Naţional Călimani

Locul VI – echipa Oxygen 6, câştigători ai etapei care a avut loc în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului

Locul VII – echipa Spiriduşii Pădurii, TVR

Locul VIII – echipa Eco Brezoi, câştigători ai etapei care a avut loc în Parcul Naţional Buila – Vânturariţa.

Emoţiile au luat sfârşit! Muguraşii sunt cei care se vor întrece la etapa internaţională cu echipe din Ungaria şi Republica Moldova.

Premiat la Gala Societăţii Civile în anul 2007, „Împreună pentru Natură” are ca principal obiectiv sensibilizarea oamenilor faţă de mediu.

Concursul „Împreună pentru Natură” este organizat anual de Asociaţia Ecosophia sub patronajul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, în parteneriat cu Televiziunea Română, Gardianul, Regia Naţională a Pădurilor, Carpatcement - HeidelbergCement Group, Atlassib, REBU- RER Ecologic, Noriel Toys, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional de Geologie.


Comunicate de presă

Articole

Bizonii au fost la Bucureşti!

Vine nationala

Echipa TVR e aproape completa!


LINKURI UTILE

Carousel Component Example - JavaScript Load
  Website realizat de www.csdesign.ro © 2010
Copyright 2010 © Ecosophia. Toate drepturile rezervate.