Tabăra de Vară - Detalii despre program

Comunicate de Presă

23 august 2007 - Patru echipe reprezentând parcuri naturale din Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi România s-au întâlnit în Parcul Natural Munţii Maramureşului.

Patru echipe reprezentând parcuri naturale din Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi România s-au întâlnit în Parcul Natural Munţii Maramureşului.

Copiii au petrecut câteva zile în Munţii Maramureşului, au făcut cunoştinţă cu oamenii şi obiceiurile locului şi au admirat peisajul, unul dintre cele mai frumoase din ţară.

Parcul Natural Munţii Maramureşului este situat în nordul judeţului Maramureş, incluzând masivul Munţilor Maramureşului până la frontiera româno-ucraineană. Copiii au avut ocazia să vadă locul de confluenţă al râului Vişeu cu Tisa, aflat chiar pe graniţă.

În ciuda faptului că nu vorbesc aceeaşi limbă, copiii s-au împrietenit foarte repede. La pensiunea lui Tibi Nagy, unde au mâncat în fiecare zi, mesele au fost împodobite cu steaguri mici ale fiecărei ţări participante la concurs.

Concursul „Împreună pentru Natură” este organizat anual de Asociaţia Ecosophia sub patronajul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, în parteneriat cu Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Regia Naţională a Pădurilor, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Carpatcement – HeidelbergCement Group, REBU- RER Ecologic, Romstal, Atlassib, Alka şi Peak Toys.

Etapa internaţională a concursului a durat aproape o zi întreagă. Încercări de tot felul au fost pregătite pentru ca juriul să poată hotărî ce echipă merită să câştige premiul I. Nu a lipsit proba de asamblat cortul, traseul cu obstacole şi, nu în ultimul rând, întâlnirea cu spiriduşii din pădure, totul contra cronometru!

Bineînţeles că ultima parte a concursului a fost cea mai apreciată de copii. Spiriduşul, Omuleţul din Ceas, Omul cu Semne şi Zâna i-au încântat pe copiii veniţi din străinătate, care nu s-au aşteptat la aşa o primire în pădurea din Munţii Maramureşului. Concluzia noastră a fost că, în lumea poveştilor, copiii şi oamenii mari vorbesc aceeaşi limbă. Distracţia a fost grozavă. Copiii bulgari au reuşit să-l păcălească pe Căpcăun şi să-i fure fructele din pomul vieţii, în ciuda faptului că erau rupţi de oboseală după un drum de 16 ore din Bulgaria până în nordul ţării noastre. Echipa – Balkanci a reprezentat Parcul Natural Vratchansky Balcan din Bulgaria. Alături de ei au fost prezenţi copiii echipei Cincerek – Parcul Naţional Duna Ipoly din Ungaria, echipa Pădurea Domnescă – reprezentând rezervaţia naturală cu acelaşi nume din Republica Moldova şi echipa Bison Land - reprezentând Parcul Natural Vânători Neamţ, echipă care a câştigat etapa naţională a concursului nostru.

După o mulţime de aventuri, emoţii şi surprize iată clasamentul:

Locul I – echipa Bison Land, reprezentând România, câştigători ai etapei naţionale

Locul II – echipa Balkanci, reprezentând Bulgaria – Parcul Natural Vratkanscki

Locul III – la egalitate de puncte echipele Cinserek, reprezentând Ungaria – Parcul Duna Ipoly şi

Pădurea Domnească, reprezentând rezervaţia cu acelaşi nume din Republica Moldova.

În ciuda premiilor pe care le-au primit toţi copiii, totuşi concurenţa între echipe şi-a făcut simţită prezenţa. Cei de pe primele două locuri nu-şi mai încăpeau în piele de bucurie.

Dacă pentru Bison Land locul 1 nu a fost o foarte mare surpriză, pentru că a venit imediat după competiţia naţională în care au câştigat acelaşi loc, pentru Balkanci bucuria a fost de nedescris. Deşi obosiţi după concurs, nu a lipsit entuziasmul şi copiii au cântat tot drumul până la Bucureşti.

Întâlnirea copiilor din cele patru ţări a fost un succes. Tot efortul organizării etapei internaţionale a meritat. Cu siguranţă copiii vor ţine legătura unii cu alţii, la fel şi reprezentanţii celor 4 parcuri. Deja pentru anul viitor şi-au anunţat prezenţa echipe reprezentând parcuri din Austria, Italia şi Marea Britanie.

Concursul “Împreună pentru Natură” este singurul program de voluntariat şi educaţie ecologică pentru copii care a depăşit graniţele ţării, ducând informaţii şi cunoştinţe legate de valoarea uriaşă a ariilor protejate din România, ţara cu cele mai întinse ecosisteme naturale din Europa.


Comunicate de presă

Articole

Bizonii au fost la Bucureşti!

Vine nationala

Echipa TVR e aproape completa!


LINKURI UTILE

Carousel Component Example - JavaScript Load
  Website realizat de www.csdesign.ro © 2010
Copyright 2010 © Ecosophia. Toate drepturile rezervate.