Tabăra de Vară - Detalii despre program

Arhiva evenimente

- Aventura Romania Junior Ranger continua in Piatra Craiului

Aventura Romania Junior Ranger continua in Piatra Craiului

        Desi era o zi de vara,  afara ploua mocaneste de parca ar fi venit toamna pe neasteptate. La Zarnesti, la pensiunea Hora cu Brazi, toata lumea era “bagata in priza”pentru ca era ziua in care soseau finalistii concursului “Romania Junior Ranger 2013”. Organizatorii de la  Asociatia Ecosophia, pregateau ultimile surprize pentru copiii care au completat corect chestionarul online, si care erau deja pe drum din diferite colturi ale tarii. Gazdele noastre pregateau camerele si meniul impreuna cu organizatorii ,  pentru a le putea oferi o masa calda celor care soseau pe rand, ba cu trenul, ba cu masina, ba cu microbuzul. Revederea a fost emotionanta si de o parte si de cealalta. Dintre copiii care au participat anul trecut la prima editie a concursului, ne-am revazut doar cu 4, care abea asteptau sa participle din nou la finala. Seara, cand s-au adunat toti, au facut cunostinta si au schimbat impresii. Cei care mai fusesera le-au povestit celorlalti cum a fost anul anterior, dar au venit organizatorii si le-au incurcat planurile :”Nu va bazati pe faptul ca va fi ca anul trecut, maine o sa fie altfel!” Mai mult nu le-am spus. Inainte de masa de seara, intre doua reprize de ploaie am mers  pana la cariera de piatra de unde fiecare participant si-a ales materia prima, adica pietrele pe care le-au pictat cand au revenit la pensiune, avand ca tema flora si fauna din Piatra Craiului. Am incheiat prima zi cu o adevarata expozitie de pietre pictate care vor marca traseul turistic  spre cabana Curmatura.

       A doua zi dimineata, dupa micul dejun, ne-am incolonat si cu rucsacele in spate, cu aparatele foto la indemana, cu veselie si voie buna am plecat spre Curmatura. Un drum nici prea lung dar nici prea scurt, nici prea greu, dar nici foarte usor, tocmai bun pentru a testa si a puncta abilitatile concurentilor nostri. I-am “ochit”pe cei cu initiativa, pe cei mai putin ascultatori, pe cei care mobilizau grupul cand intervenea oboseala, pe cei care erau atenti la indicatiile celor 2 rangeri ai parcului care ne-au insotit, pe cei care au fost prietenosi cu natura dar si cu colegii de concurs, pe cei vorbareti, si pe cei curiosi, toata lumea a fost analizata si notata in secret de carte organizatori. La intoarcere, dupa aproximativ 7 ore de drum, toti aveau 2 lucruri in comun: ii dureau picioarele si aveau o foame de lup. Am rezolvat ambele probleme in aproximativ 2 ore, dupa care finala concursului a continuat cu proba de cunostinte teoretice. Chestionarul de 20 de intrebari despre ariile protejate din Romania, i-a pus pe copii in incurcatura. Am strecurat printre intrebari si capcane de care unii au trecut, altii nu. Si asta s-a vazut la punctajul final!

      Cand credeau ca au scapat de probe, i-am invitat pe finalisti la o ultima proba fizica, contra cronometru. S-a sarit in sac, s-a umplut galeata cu apa din 5 ture cu o canuta, s-a alergat cu spatele si s-a sarit intr-un picior pana la finalul traseului. Dupa ce profesorii si insotitorii concurentilor i-au sustinut de pe margine, si dupa ce ultimul concurent a parcurs traseul, s-a organizat ad hoc proba adultilor. A fost randul copiilor sa-si sustina profesorii si chiar sa rada de ei cand acestia au alunecat sau au cazut pe traseu.

      Seara a venit mult prea repede, dar ne-a adunat in jurul focului de tabara, cu povesti, poezii, cantece si dansuri populare. Chiar daca a fost in afara concursului si nu s-a punctat, partea artistica a fost minutios pregatita de fiecare participant in parte. S-au facut repetitii in camera “in secret”, chiar daca fluierasul si chitarile se auzeau din curtea pensiunii, s-au pregatit costume populare traditionale vechi de 100 de ani, s-a calcat cu grija kimonoul pentru demonstratia de karate si s-au facut vocalize inainte de intrarea in sce ... pe iarba din fata focului de tabara.

      Nu am stat foarte mult la focul de tabara pentru ca toti erau foarte obositi, iar a doua zi, chiar daca oficial concursul se terminase, activitatile pregatite de organizatori au continuat si in ziua urmatoare. Inainte de a ne desparti, am facut o vizita la sediul Parcului National Piatra Craiului, unde ne-au asteptat cei 2 rangeri care au fost cu noi pe munte, impreuna cu seful parcului, care ne-au povestit despre importanta muncii lor de zi cu zi si au raspuns cu multa rabdare intrebarilor si curiozitatilor copiilor. La finalul vizitei am vizionat un film documentar despre Piatra Craiului, am comentat ce am vazut in film si ce am vazut sau nu pe traseul pe care am fost cu o zi inainte, ce ne-ar placea sa vedem sau sa facem anul viitor la finala concursului.

      La sediul parcului ne-am luat ramas bun, am facut schimb de adrese de mail ca sa ne trimitem unii altora fotografiile facute, ne-am imbratisat si ne-am promis ca o sa ne vedem si anul viitor obligatoriu.

      Si pentru ca sa acest mini jurnal de tabara sa fie complet o sa va spun si care sunt catigatorii de anul acesta ai consursului Romania Junior Ranger. In urma punctajelor obtinute la toate probele, pe locul al III lea s-a clasat FLAVIAN GRIGORAS – elev  al  Scolii Gimnaziale Vanatori Neamt, indrumator prof. Ioan Pipirigeanu; pe locul al II lea, a fost IOANA GIORGIANA BARLEA – zisa Dodi, eleva a Scolii Gimnaziale Petros Baru din Hunedoara, indrumator prof. Ana Tecau; iar  locul I a fost ocupat de ALEXANDRU HUMULESCU BORS – elev al  Scolii Gimnaziale Vanatori Neamt, indrumator prof. Ioan Pipirigeanu. Toti participantii au primit diplome si cadouri , iar castigatorii au primit premii oferite de www.adrenalitica.ro, care ne-a sustinut si sprijinit pe tot parcursul concursului.

      Concursul Romania Junior Ranger face parte din proiectul “Romania Junior Ranger 2013”, proiect ce se afla la al doilea an de desfasurare, este initiat de Asociatia Ecosophia in parteneriat cu Administratia Parcului National Piatra Craiului si Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania.20-08-2013

Comunicate de presă

Articole

Bizonii au fost la Bucureşti!

Vine nationala

Echipa TVR e aproape completa!


LINKURI UTILE

Carousel Component Example - JavaScript Load
  Website realizat de www.csdesign.ro © 2010
Copyright 2010 © Ecosophia. Toate drepturile rezervate.