Tabăra de Vară - Detalii despre program

Arhiva evenimente

- Parcurile naturale din Carpati au nevoie de ajutor

Parcurile naturale din Carpati au nevoie de ajutor

     Parcurile nationale si naturale ale Romaniei reprezinta o prioritate pentru cetatenii Uniunii Europene.

In perioada 22 iunie -25 iunie 2011, are loc la Baile Felix seminarul cu tema: “Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a Retelei de parcuri naturale protejate din Carpati”, in cadrul proiectului cu acelasi nume initiat de UNDP – Organizatia Natiunilor Unite, prin programul de dezvoltare si finantat de GEF – Global Enviroment Facility.

Reteaua de Parcuri din Carpati reprezinta o ampla retea de comunicare si parteneriat intre parcurile din Carpati, atat din Romania, cat si din celelalte tari strabatute de lantul muntos. Vorbim aici despre o suprafata de 209 000 km patrati din Europa Centrala si de Est, ce se intinde de la granita cu Austria pana in Serbia, acoperind zone intinse din Slovacia, Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Ukraina. Peste 40% din suprafata muntilor Carpati se regaseste pe teritoriul Romaniei.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea sustenabilitatii sistemului de arii protejate din Carpatii Romaniei si replicarea modelului in reteaua transfrontaliera a ariilor naturale protejate din Carpati.

La seminarul organizat la Baile Felix s-au adunat 42 de reprezentanti ai parcurilor, specialisti si consultanti din toata lumea. Sunt reprezentate: Ungaria, Polonia, Romania, Germania, Franta, Slovacia, Ucraina, Serbia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, inclusive Costa Rica. Prezenta acestora dovedeste atat importanta parcurilor naturale din Romania, cat si necesitatea intervenirii de urgenta pentru sustinerea acestora din punct de vedere financiar. La seminar s-a prezentat o analiza financiara preliminara, realizata in cadrul proiectului, care a identificat dimensiunile si implicatiile reale ale lipsei de finantare a parcurilor, lipsa care prejudiciaza implementarea planurilor de management, deci practic a masurilor necesare de protectie, pentru urmatorii 5 ani.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei probleme este lipsa totala de evaluare si finantare a serviciilor economice aduse de parcurile naturale. Majoritatea dintre noi nici nu constientizam existenta acestor servicii, care sunt vitale din punct de vedere economic, social si ecologic. Vorbim aici despre apa potabila, aerul curat, energie, lemn, relaxare si divertisment etc. In general, oamenii nu realizeaza valoarea financiara a acestor servicii, insa ele stau la baza prosperitatii si supravietuirii oricarei societati. In mod normal, o parte di taxele pe care le platim, ar trebui sa fie dedicate pastrari si finantarii acestor servicii absolut necesare. Cu toate ca in Romania legile prevad acest lucru, in acest moment parcurile naturale din tara noastra nu au nici un fel de sustinere de la bugetul de stat. Practic numai 50% din activitatile de baza sunt acoperite in momentul de fata, de catre RNP-Romsilva. Asta inseamna ca exista un deficit extrem de mare care pericliteaza activitatile de paza, conservare, cercetare, reconstructie ecologica, managementul vietii salbatice, infrastructura de vizitare, etc, adica impiedica administrarea efectiva a ariilor protejate. Acest lucru reprezinta un real pericol pentru viitor, putand duce la pierderea reala a  acestor servicii. In acest moment o parte din padurile virgine din Romania, ultimele din Europa, se afla in perimetrul ariilor protejate, dar numai 17% dintre acestea sunt strict protejate. Astfel, paduri seculare se afla in zone in care lucrari de exploatare sunt permise in mod legal, cu toate ca este o cruzime si o uriasa pierdere pentru patrimoniul european. Se exploateaza paduri virgine, inclusiv pentru lemn de foc datorita faptului ca arborii cu varste peste 180 de ani nu mai au de fapt valoare comerciala suficient de ridicata, valoarea stiintifica a acestora insa fiind extrem de mare. In aceste conditii, mecanisme financiare viabile trebuiesc create in scopul mentinerii valorilor naturale, inclusiv prin compensarea pierderilor economice semnificative generate proprietarilor si administratorilor padurilor din cauza masurilor de protectie in vigoare. Este evident ca nu poti obliga pe cineva sa nu taie padurea pentru a-si asigura traiul, daca nu-i oferi o compensatie. Cu toate ca legea prevede aceste compensatii, procesul de acordare a acestor compensatii este ingreunat de lipsurile financiare, cat si de reglementari europene privind ajutorul de stat.

Trebuie sa intelegem, mai ales acum in mijlocul crizei economice, ca trebuie sa intervenim pentru a conserva si sustine ariile protejate, pentru ca avem nevoie vitala de serviciile unice pe care ele le furnizeaza.

Pentru a transmite catre marele public, dar si catre autoritati informatiile rezultate in cadrul proiectului deja au acceptat rolul de ambasadori ai parcurilor si padurilor Mircea Albulescu, Camelia Sucu, Dan Matei Agathon, Elisabeta Lipa, Ivan Patzaichin, Grigore Lese si Coco Popescu. Ei vor fi purtatori de cuvant pentru ultimele ecosisteme suta la suta naturale din Europa. Speram ca in curand lor li se vor alatura si alte personalitati, organizatii guvernamentale, companii sau, pur si simplu, cetateni cu constiinta ai acestei tari. Trebuie sa demonstram nu numai ca avem o tara bogata, ci si ca suntem un popor responsabil.07-05-2012

Comunicate de presă

Articole

Bizonii au fost la Bucureşti!

Vine nationala

Echipa TVR e aproape completa!


LINKURI UTILE

Carousel Component Example - JavaScript Load
  Website realizat de www.csdesign.ro © 2010
Copyright 2010 © Ecosophia. Toate drepturile rezervate.