Tabăra de Vară - Detalii despre program

Arhiva evenimente

- ŞCOALA TA E PĂSTRĂTOAREA TRADIŢIILOR DIN SATUL TĂU?

ŞCOALA TA E PĂSTRĂTOAREA TRADIŢIILOR DIN SATUL TĂU?

 

 
Află cum te poţi înscrie în proiect!
 
 
Pe 29 noiembrie 2009, Asociaţia Ecosophia a lansat proiectul “Şcoala mea-păstrătoare de tradiţii”, printr-un eveniment ce a avut loc la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Universitatea Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti, Asociaţia Environ, Clubul Rotary Bucureşti şi Lafarge.
Elevi din şcolile bucureştene au susţinut un spectacol cu obiceiuri şi tradiţii legate de noaptea Sfântului Andrei,au confecţionat din materiale reciclabile monştri ce au fost scoşi la licitaţie şi au vizionat filmul documentar „Săpânţa-tradiţia umorului sătesc”.Tradiţia spune că noaptea Sfântului Andrei este noaptea monştrilor, a spiritelor din cealaltă lume, de care te poţi feri cu foc, descântece şi usturoi. „Monştrii” realizaţi au fost susţinuţi în cadrul licitaţiei de personalităţi: Dorin Dumitru Prunariu, Radu Grozea, Ion Haiduc, Tudorel Filimon, Valentina Ionescu, Laurenţiu Damian.
Datorită lor, dar şi creativităţii copiilor, toţi monştrii au fost licitaţi iar fondurile obţinute vor fi folosite pentru atingerea obiectivelor pe care proiectul le are pentru 2010: renovarea şcolilor şi realizarea, într-una din clasele şcolii, a unui laborator al satului românesc.
Lansarea proiectului a fost făcută simultan în şcolile din ţară unde activează cele 160 de cluburi ecologice patronate de Asociaţia Ecosophia. Trofeul „Şcoala mea-păstrătoare de tradiţii” pentru acţiunea din 29 noiembrie 2009 a fost oferit şcolii din Panaci, judeţul Suceava, unde s-au confecţionat cei mai creativi monştri. Premiul a constat în materiale de construcţii pentru renovarea şcolii.
Vă invităm să vă alăturaţi celor 4000 de copii voluntari în cluburile noastre, pentru ca împreună, să redăm şcolii rolul social pe care ea, pe drept, îl are şi în acest fel să ne aducem cu toţii aminte, că suntem o comunitate.
       Proiectul iniţiat de noi: ”Şcoala mea-păstrătoare de tradiţii” vrea să dea comunităţii şcoala înapoi. Ne-am propus, ca începând de anul acesta, să reconstruim, nu numai pereţii şcolilor, ci şi tradiţia dascălilor, dar şi să realizăm în cât mai multe şcoli unu laborator al satului.
Adică, într-o sală de clasă, copiii, ajutaţi de voluntari şi specialişti, vor amenaja un muzeu al satului lor, cu obiecte păstrate de bunici, fotografii ale altor vremuri, costume tradiţionale,etc. În acest laborator se vor organiza întâlniri cu membrii comunităţii cu rolul de a pune cap la cap, amintirile oamenilor, documentele păstrate de localnici, poveştile păstrate din bătrâni, cu scopul de a afla şi conserva istoria autentică a satului.
În acest fel, şcoala va deveni un loc de întâlnire pentru membrii comunităţii, un obiectiv turistic pentru vizitatori şi un centru de conservare a culturii şi istoriei locului.
Dacă vrei ca şcoala ta să participe la acţiunile pe care le desfăşurăm în cadrul proiectului, trimite până pe data de 1 februarie 2010 pe adresa de mail ecosophia@gmail.com o scurtă prezentare a şcolii (adresa, date de contact, număr elevi, acţiuni desfăşurate...), un argument al necesităţii laboratorului satului şi fotografii interior-exterior ale şcolii. Poţi înscrie şi alte şcoli din zona ta!
 
 
 
 05-03-2010

Comunicate de presă

Articole

Bizonii au fost la Bucureşti!

Vine nationala

Echipa TVR e aproape completa!


LINKURI UTILE

Carousel Component Example - JavaScript Load
  Website realizat de www.csdesign.ro © 2010
Copyright 2010 © Ecosophia. Toate drepturile rezervate.