Tabăra de Vară - Detalii despre program

Arhiva evenimente

- SCOALA MEA PASTRATOARE DE TRADITII - LANSAREA PROIECTULUI

SCOALA MEA PASTRATOARE DE TRADITII - LANSAREA PROIECTULUI

 

             
 
 
 
 
Pe 29 noiembrie 2009, Asociaţia Ecosophia vă invită la lansarea proiectului “Şcoala mea, păstrătoare de tradiţii”, la ora 19, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale, sala Ileana Berlogea, din Bucureşti. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti, Asociaţia Environ, Clubul Rotary Bucureşti şi Lafarge.
Vă invităm să vă alăturaţi celor 4000 de copii voluntari în cluburile noastre, pentru ca împreună, să redăm şcolii rolul social pe care ea, pe drept, îl are şi în acest fel să ne aducem cu toţii aminte, că suntem o comunitate.
Şcoala, mai ales la sate, e unul dintre reperele vieţii culturale, spirituale şi sociale...Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Din păcate, şcolile noastre arată cum arată, iar în ele, an după an se succed generaţii de copii, pentru care şcoala e uneori singura speranţă către un viitor posibil; sau cel puţin aşa ar trebui să fie, nu?
             Altădată şcoala era inima comunităţii. Era un motiv de laudă pentru localitate, iar dascălii erau respectaţi şi aveau un cuvânt de spus. Şcoala păstra tradiţiile, morala, obiceiurile şi meşteşugurile. Acum au rămas prea mulţi pereţi trişti şi goi, iar noi aşteptăm ca ei să inspire generaţiile viitorului?
       Proiectul iniţiat de noi: ”Şcoala mea păstrătoare de tradiţii” vrea să dea comunităţii şcoala înapoi. Ne-am propus, ca începând de anul acesta, să reconstruim, nu numai pereţii şcolilor, ci şi tradiţia dascălilor, a dascălilor adevăraţi, cei care ajută copiii să devină oameni.
           Să ne aducem aminte că avem o datorie faţă de tradiţiile şi poveştile noastre, faţă de adevărata cultură românescă, care a legat acest popor vorbitor de o singură limbă, prin atâtea încercări câte au adus veacurile trecute. Să fii dascăl, pe vremuri era o mândrie. De ce azi, nu mai e? Poate că lucrurile pe care copii le învaţă la şcoală, mai ales în şcoala primară, sunt academic corecte şi importante. Dar, lipsesc orele de educaţie pentru viaţă, pentru şi despre viaţa reală. Prea puţin învaţăm despre satul, zona sau istoria comunităţii din care facem parte. Multe informaţii se presupune că trebuie să le aflăm din familie, dar astăzi familiile sunt diferite de cele de altă dată. Copiii de multe ori cresc singuri pentru că părinţii sunt prea ocupaţi şi uneori departe, chiar în străinătate. Cum să se mai transmită învăţăturile orale, poveştile, legendele, zicătorile şi vorbele înţelepte? Dacă părinţii nu mai pot, iar şcoala nu ştie cum să facă, cine va proteja şi duce mai departe această parte a identităţii noastre? De aceea, “Şcoala mea-păstrătoare de tradiţii” are ca principal obiectiv realizarea unui laborator al satului. Adică, într-o sală de clasă, copiii, ajutaţi de voluntari şi specialişti, vor amenaja un muzeul al satului lor, cu obiecte păstrate de bunici, fotografii ale altor vremuri, costume tradiţionale,etc. În acest laborator se vor organiza întâlniri cu membrii comunităţii cu rolul de a pune cap la cap, amintirile oamenilor, documentele păstrate de localnici, poveştile păstrate din bătrâni, cu scopul de a afla şi conserva istoria autentică a satului. În acest fel, şcoala va deveni un loc de întâlnire pentru membrii comunităţii, un obiectiv turistic pentru vizitatori şi un centru de conservare a culturii şi istoriei locului.
        Cea mai importantă sărbătoare a lunii noiembrie este Sf. Andrei . Din păcate astăzi ştim mai multe despre Halloween, decât despre noaptea Sf. Andrei, care este una dintre cele mai interesante şi provocatoare sărbători tradiţionale româneşti. Un exemplu despre obiceiuri şi tradiţii care se pierd. Şi asta nu e tot, Sfântul Andrei este ocrotitorul României. Aşa că, ni se pare corect, ca lansarea proiectului nostru să se facă chiar de Sf.Andrei, simultan în toate şcolile din ţară implicate în acest proiect, dar şi într-una dintre şcolile noastre cu tradiţie, Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale. Pe 29 noiembrie, în sala Ileana Berlogea a UNATC, copii alături de voluntari şi personalităţi, vor prezenta un spectacol de tradiţii şi obiceiuri de Sf. Andrei, vom viziona un scurt metraj intitulat “Săpânţa-tradiţia umorului sătesc” şi vom face o licitaţie de “monştrii”; pentru că tradiţia spune că noaptea Sfântului Andrei este noaptea monştrilor, a spiritelor din cealaltă lume, de care te poţi feri cu foc, descântece şi usturoi. Monştrii noştrii, 10 la număr, sunt confecţionaţi de copii, din diverse materiale reciclabile.
Sperând că v-am trezit interesul, vă aşteptăm la ora 19, pe strada Strada Matei Voievod 75-77, Sector 2, Bucureşti.
Pentru informaţii sau lămuriri, ne puteţi contacta pe adresa de mail ecosophia@gmail.com, sau la numarul de telefon       0788 520797, persoană de contact Diana Dimian.
 
 
PROGRAM EVENIMENT:
 În programul serii vor intra : o expoziţie de fotografii şi o vizionare de film documentar cu titlul: „Săpânţa, tradiţia umorului sătesc”, un recital de cântece, urături şi dansuri susţinut de elevi ai şcolilor din Bucureşti şi, bineînţeles, licitaţia celor mai interesanţi monştrii realizaţi în cadrul proiectului.
Fiecare monstru va avea un avocat. Personalităţi, oameni cu greutate vor veni să susţină „candidatura” câte unui monstru. Sperăm că efortul lor va da roade iar cu fondurile obţinute vom finanţa campaniile de conştientizare publică în sprijinul naturii oropsite din România, pe care ni le-am propus pentru 2010
 
Desfăşurarea momentelor din spectacol va fi următoarea:
Ora 19,00 – 19,30 –vizionarea filmului: „Săpânţa-tradiţia umorului sătesc”
 19,30 - 20,30 – spectacol cu tradiţiile şi obiceiurile serii de Sf. Andrei (susţinut de elevi ai şcolilor: Şcoala nr. 40- prof.coord. Ionela Şerban, Gr. Şc. „Sf. Pantelimon”- prof. coord. Alăzăroae Vasilica, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” –prof. coord. Volff Elena)
   20,30 – 21,00 -Licitaţia Monştrilor Indiferenţei
 
Spectacolul va fi prezentat de Claudiu Istodor şi Diana Dimian.
 
 05-03-2010

Comunicate de presă

Articole

Bizonii au fost la Bucureşti!

Vine nationala

Echipa TVR e aproape completa!


LINKURI UTILE

Carousel Component Example - JavaScript Load
  Website realizat de www.csdesign.ro © 2010
Copyright 2010 © Ecosophia. Toate drepturile rezervate.